2012. augusztus 20., hétfő

Almás pite

Nagyon szeretjük a következő süteményt. Sohasem lehet belőle eleget sütni, sem enni. Egyszerűen megunhatatlan. Régebben gyakrabban sütöttük, most háttérbe szorították az újabbnál újabb krémes sütemények...

Gyerekkorom süteménye...

Almás pite

A tésztához:
40 dkg sima liszt
10 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
2 tojás
2 kk tej vagy tejföl
fél csomag margarin

A töltelékhez:
kb. 1 kg reszelt alma
30 dkg porcukor (előbb kóstoljuk meg az almát, mert ha édes, akkor nem kell bele ennyi)
1 kk törött fahéj

A hozzávalókat tésztává gyúrjuk. Egy nagy gombóccá formáljuk, amelyet megfelezünk. Az egyik gombócot kinyújtjuk a tepsi méretéhez igazítva. Elsimítjuk rajta a fahéjas reszelt almát és ráhelyezzük a másik tésztát is. Megkenjük tojássárgájával vagy tojással a tetejét. Megszurkáljuk villával a tetejét, hogy a gőz távozzon. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük kb. 15-20 percig.
Kicsit repedezett, kicsit kevés a tészta, de a miénk, vagyis az enyém...
Hmm, az a fahéjas almaillat...
A recept már több éves, még anyai nagymamámtól származik. Vigyázni kell vele, mert a töltelék önmagában is finom, maradjon elég a sütibe is :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése